Берегометське лісомисливське господарство утримує 400 кілометрів лісових доріг

Застосовувати природозберігальні технології, ефективно використовувати природне багатство та пильніше охороняти ліси допомагає розгалужена мережа власних лісових доріг в ДП «Берегометське лісомисливське господарство». На підприємстві є навіть своя Програма будівництва лісових доріг, яку втілили в життя упродовж 2010-2015 років.

Прокладання лісових шляхів полегшує лісовідтворення та охорону лісового і мисливського фонду. А в умовах розвитку гірського лісового туризму дорогами лісогосподарського призначення можна дістатись до найцікавіших пам’яток лісових угідь Вижницького району.

-                     Густота доріг у лісомисливському господарстві становить 12,5 км на 1000 галісового фонду. Це – один із з найвищих показників в лісовій галузі Чернівецької області. При наявності близько 400 км шляхів підприємство щорічно за власні кошти будує нові та капітально ремонтує існуючі дороги, — каже начальник дорожньо-ремонтної будівельної дільниці ДП «Берегометське ЛМГ» Руслан Максимчук.

У лісгоспі звітують, аби покращити господарську діяльність тут у 2010-2015 роках збудували і здали в експлуатацію 34,87 км та відновили 91 км наявних доріг. Окрім цього, звели 39 мостів загальною довжиною350 мта 510 м підпірних стінок.

Щорічно на будівництво, відновлення та утримання лісових автомобільних доріг ДП «Берегометське ЛМГ» витрачає близько 5 мільйонів гривень, які заробляє самостійно завдяки раціональному господарюванню.

Одним з головних досягнень на підприємстві називають будівництво у Чемернарському лісництві дерев’яного моста. Ця  споруда є однією  з найвищих серед дерев’яних  лісових мостів  у Європі.

-                     Підприємство відмовилось від прокладання нових лісових доріг долинними ходами вдовж русел гірських потоків, як це було раніше, — розповідає Р.Максимчук. -  Тепер ми працюємо згідно з сучасними європейськими вимогами і принципами ландшафтного проектування. Використовуємо ефективну та екологічно безпечну  технологію будівництва. 

Спеціаліст підкреслює, що завдяки фаховій роботі дорожньо-будівельного відділу підприємства вдалось в рази зменшити вартість робіт. Якщо б будівництво лісових доріг замовляли у підрядників, витрати зросли б щонайменше у 4,5 рази.

-                     Розширення транспортної  мережі та утримання її у належному стані – це невід’ємна складова лісогосподарської діяльності, — акцентує в.о. начальника Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства Роман Череватий. – Лісові дороги дозволяють нам ефективно вести лісове господарство на основі сталого розвитку.  

0 коментарів

Автор публікації заборонив додавати коментарі