Лісгоспи Чернівецької області після заборони експорту шукають можливості заробити гроші на посадку лісу та догляд за ним

Зміна експортної політики суттєво вплинула на діяльність лісової галузі. Перед підприємствами постало завдання знайти фінансування, необхідне для якісного ведення лісового господарства. Річна потреба у коштах для забезпечення охорони і захисту лісу для лісгоспів Чернівецької області складає орієнтовно 116 мільйонів гривень.

Після введення мораторію на експорт підприємства Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства не експортували жодного кубометра ділової деревини. За закордонними контрактами згідно із чинним законодавством продається лише низькосортна сировина, на яку немає попиту всередині країни.

Для порівняння, за січень цього року на експорт продано лише 1,7 тис. кбм деревини. Рік тому, за такий же період, експортовано 25,4 тис. кбм лісосировини. Це призвело до того, що грошові надходження лісгоспів різко та критично зменшились. За січень 2015-го підприємства отримали за експортні операції 705,12 тис. доларів США, а за січень 2016-го – лише 43,68 тис. доларів США, що у 16 разів менше.

Якщо окремі області України можуть ще упродовж 2016 року експортувати сосну, то Буковина такої можливості позбавлена. У держлісфонді Чернівеччини немає достатніх запасів цієї деревини, щоб заготовляти її у промислових обсягах.

Щоб вийти із ситуації, що склалася, лісгоспи заздалегідь готували власні виробничі потужності для нарощення переробки деревини. Минулоріч на модернізацію та переоснащення виробничого обладнання спрямували 11,4 млн. гривень.

Минулого року відремонтовано виробничі приміщення, лісопильне та деревообробне обладнання, придбано нові лінії і верстати для обробки деревини, а  також сушильне обладнання.

Усього куплено 20 одиниць основних засобів, які призначені для використання на виробництві. Зокрема, лісгоспи закупили та запустили у роботу 3 сушильні камери та 10 верстатів. На часі –  придбання ще однієї сушильної камери, верстату та пристрою для розведення стрічкових пил.

-                     Нарощення виробничих потужностей – це ще не гарантія фінансового успіху лісгоспів, — наголошує в.о. начальника Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства Роман Череватий. — Крім випуску продукції переробки, необхідно знайти ринок вигідного збуту для неї. 

0 коментарів

Автор публікації заборонив додавати коментарі