Лісгоспи Чернівецької області спрацювали минулого року успішно

Результати роботи лісової галузі упродовж 2015 року обговорювали учора, 22 лютого, у Чернівцях. На нараді під головуванням в.о. начальника Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства Романа Череватого фінансово-господарську діяльність лісгоспів аналізували керівні працівники лісогосподарських підприємств галузі та фахівці облуправління. Участь у нараді також взяли директор Департаменту екології та туризму Ярослав Когутяк та голова Чернівецького обкому Профспілки працівників лісового господарства Володимир Барабах.

Так, у 2015 році Чернівецька область зберегла лідерство у Карпатському регіоні за обсягами відтворення лісу шляхом природного поновлення. Воно займає 61% усього лісовідтворення, здійсненого у минулому році. А от за кількістю незаконних рубок серед ресурсних областей Карпат Чернівеччина займає останнє місце.

Лісогосподарські підприємства Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства реалізували продукції власного виробництва на суму 470 млн. грн, що на 106 млн. грн більше, аніж попереднього року. При цьому зменшено обсяги заготівлі деревини від рубок головного користування на 18 тис. кбм.

План сортиментної структуру лісосічного фонду на 2015 рік виконано у повному обсязі.

У минулому році лісогосподарські підприємства Буковини створювали нові робочі місця. Чисельність працівників в еквіваленті повної зайнятості збільшилась на 102 осіб і становить 3136 осіб.

Середньомісячна заробітна плата працівників галузі зросла на 1060 грн і склала 4082 грн.

На забезпечення належних умов праці лісогосподарські підприємства витратили 5,7 млн. грн.

На ведення лісового господарства спрямовано майже 127 млн. грн, що на 22 млн. грн більше, ніж попереднього року. За власні кошти лісогосподарські роботи профінансовано на 124 млн. грн. На ведення лісового господарства у Чернівецькій області держава виділила минулого року всього 3 млн. грн.

За звітний період лісгоспи вклали майже удвічі більше коштів у власний розвиток. Так, у 2015 році сума капітальних інвестицій склала понад 40 млн. грн.

Минулоріч зросло податкове навантаження на лісову галузь. Так, лісогосподарські підприємства сплатили 147 млн. грн податків та внесків до держаних цільових фондів. Це – у півтора разу більше, ніж у 2014 році.

Попри все, лісгоспи отримали 36 млн. грн чистого прибутку, який зріс майже у 2,5 рази.

-                     Не зважаючи на те, що минулий рік був фінансово складним для країни в цілому і не менш складним для лісової галузі, лісгоспи Буковини на належному рівні спрацювали. Заборона експорту, посилення податкового навантаження, постійні перевірки – усі ці складнощі лісогосподарські підприємства пройшли гідно. Жоден із лісгоспів не став збитковим, — резюмував в.о. начальника Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства Роман Череватий.

Також на колегії керівники лісгоспів розглянули пропозиції Державного агентства лісових ресурсів України щодо надання поворотної фінансової допомоги підприємствам лісової галузі з інших областей, які у поточному році залишились без грошової підтримки з боку держави. Так, лісгоспи Чернівеччини готові укласти договори з ВО «Укрдержліспроект» про проведення базового лісовпорядкування на платній основі замість надання поворотної фінансової допомоги. Натомість незабаром лісогосподарські підприємства розглянуть можливість надання такої допомоги тим лісгоспам Буковини, фінансова стабільність яких напряму залежала від бюджетного фінансування, котре на 2016 рік для лісової галузі наразі не передбачено.

 

0 коментарів

Автор публікації заборонив додавати коментарі