Шахрай з «Ощадбанку»

Це історія про уважність, яка може зберегти ваші гроші.

У суботу після обіду, коли офіційні установи зачинені на вихідні,  на мобільний прийшло СМС нібито від оператора банку з повідомленням про блокування картки. Мене це здивувало. Картку відкрила недавно, причин для її закриття не було. Потім в очі впало те, що надійшло повідомлення з номеру, що не схожий на ощадівський. Одразу ж запідозрила обман. І тут гору взяла цікавість: як же ж шахраї намагатимуться виманити мої дані.

Після ретельно вивчення тексту, бачу, що в ньому є посилання на сайт мобільного банкінгу, де просять ввести паролі.  Перевіряю адресу реального  і запропонованого посилання. Вони майже співпадають, однак у другому є зайві символи…Через підозри жодних даних не вписую.

Повторно читаю текст. Знаходжу помилку в слові «Ощад». Реальний банк навряд допустив би її. Згодом помічаю вершину шахрайської необачності: засторогу прислали на той номер, який у договорі про фінпослуги я не називала, тому він не є в клієнтській базі.

Далі дзвоню за номером, що вказали, як довідковий. У трубці: «Абонент розмовляє», тобто я телефоную не на «гарячу» багатоканальну лінію, а на звичайний мобільний! Тут точно не довідка.

З четвертого разу додзвонююсь. Чоловік, що підняв слухавку, представився Ігорем, працівником банку. Кажу, мовляв мені заблокували картку, а причин не знаю. Він пояснює, що відбувається перезапуск системи, тому третім особам тимчасово перестали обслуговувати рахунки, але це не страшно, усе можна виправити та ще й покращити захист «пластикового гаманця».

Дуже турбуючись про мене, як про клієнта, співрозмовник починає мені «допомагати». Перша інформація, яку спитав, — це номер картки, далі – термін дії і секретний CVV-код. Цих даних майже достатньо, аби зняти гроші або розрахуватись онлайн. Звісно, називаю цифри «з неба». Шахрай одразу перевіряє їх і каже, що я десь помилилась. Переконую, що ні. Він перепитує, перевіряє і починає злитись, мовляв мені має прийти СМС з кодом, який я мушу назвати йому (якщо ви не знаєте, то код потрібен для підтвердження платежу або переказу). Якщо ні, картка буде ніби й надалі недоступною. Запитує залишок. Називаю перше, що спало на думку, – 13 тисяч гривень. Ще раз перевіряє і починає кричати, що, мовляв, я нечесна, бо дзвоню погратись із банком. І за це мені буде кара – гроші заблокують аж на 62 дні. Ну і на завершення  – кидає слухавку. Так і не зрозуміла, які ж гроші будуть для мене недоступні? На якій картці? На тій, про яку він не знає? Чи на уявній, що я назвала?

P.S. Картка банку діє. Гроші – досі на ній. Звертайте увагу на дрібниці, якщо йдеться про ваші кошти. Якщо питають CVV (вказаний на звороті пластини), ніколи його не називайте. А ще краще ігноруйте сумнівні повідомлення, бо після дзвінка на псевдогарячу лінію на рахунку мобільного можуть залишитись лише нулі.

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте